Kroatië

Kenmerkend voor het zonnige vakantieland Kroatië zijn de azuurblauwe zee, mooie baaien en stranden, de grillige kustlijnen, prachtige natuur en een gastvrije bevolking. De kustlijn van het land is ruig en lang, voor de kust liggen de mooiste eilanden. Ook bevinden zich in het land vele natuurparken. Het meest bekende natuurgebied is Nationaal Park Plitvice Meren. Hier wisselen indrukwekkende meren en dichte bossen elkaar af. Ook voor cultuurliefhebbers kent het land vele bezienswaardigheden, het amfitheater in Pula en de Eufrasiusbasiliek in Porec zijn meer dan de moeite waard, net als de steden Split en Dubrovnik.

Typisch voor het land zijn de grillgerechten, gepekelde sardientjes, Dalmatische ham en de overheerlijke schapenkaas. De keuken bestaat ook uit vele verschillende vissoorten.

In het noorden grenst Kroatië aan Hongarije en Slovenië, in het oosten aan Bosnië-Hercegovina en Servië en in het zuiden aan Montenegro. Het land is door de grote verscheidenheid aan geografie grofweg te verdelen in de Adriatische kust, Slavonië en Zagreb. Zagreb is de hoofdstad van Kroatië. Het land kent een Mediterraan klimaat. In de winter valt er veel regen en kan het hard waaien. In het binnenland kan de temperatuur ’s winters dalen tot onder het vriespunt, ook aan de zee kan het erg koud zijn. In het voorjaar varieert de temperatuur tussen de 15 en 22 °C en wordt het land omgetoverd tot een kleurenpalet met veel bloemen en jong groen.

Zonnig en warm

De zomers in Kroatië zijn meestal warm en droog. Voor een zonvakantie aan een van de heerlijke stranden bent u hier zeker op uw plek. De temperatuur loopt in de zomer op tot ongeveer 30 °C. De frisse wind zorgt in de zomer voor de nodige afkoeling. De kuststreek bestaat uit diepe inhammen, beschutte baaien en kiezelstranden met azuurblauw water. In het binnenland treft met prachtig groen en een heuvelachtig landschap. Kroatië is het aantrekkelijkst in de zomer of in het voorjaar, gelijk aan een aantal zonbestemmingen in de buurt.

Op vakantie naar Kroatië

  • Schitterende historische steden, indrukwekkende natuurparken en kilometers lange zandstranden.
  • Er is veel te doen en te beleven, de talloze eilanden voor de kust zijn een bezoekje waard.
  • Gezellige badplaatsen met schone stranden kenmerken dit land aan de Adriatische Zee.

Strandvakantie in Kroatië

Kroatië heeft prachtige eilanden voor de kust liggen en de eilanden worden ook door meer en meer toeristen ontdekt. Populaire eilanden zijn Krk en Hvar. Vooral Hvar is geliefd bij de jetset uit de hele wereld. Veel mensen zeggen dat Hvar het nieuwe Saint Tropez aan het worden is, want hier is het zien en gezien worden. Aan de prachtige stranden van de eilanden kunt u heerlijk ontspannen en genieten van de Kroatische zon.

Veel bezochte badplaatsen

In het noordoosten ligt het schiereiland Istrië, hier bevinden zich de bekende en populaire badplaatsen Porec, Pula, Rovinj en Medulin. De kustlijn bij deze badplaatsen bestaat veelal uit rots- en kiezelstranden. De kustlijn van Istrië wordt omringd door diepblauwe wateren en schilderachtige stadjes. Iedere badplaats biedt genoeg accommodaties, gezellige cafés en bars en genoeg winkeltjes. In de badplaats Opatija zijn imposante villa’s en historische monumenten te vinden, evenals het wandelpad de Frans-Jozelf I. Ook aan de Dalmatische kust zijn enkele badplaatsen waar u van een heerlijke vakantie kan genieten. Badplaatsen in deze streek zijn Trogir, Tucepi, Primosten en Brela. Dubrovnik ligt ook in het zuidelijk gelegen Dalmatië. Dit is een van de mooiste steden aan de Adriatische kust, de oude en compleet ommuurde stad staat op de werelderfgoedlijst. In Split vindt men een oud centrum met smalle straatjes en pleinen met voldoende terrasjes in de zomermaanden.

In Kroatië heeft u nog altijd een goedkope zonvakantie, de prijzen zijn voor onze begrippen redelijk laag. Liefhebbers van zon, zee en strand zullen zich vermaken langs de kust, de stranden nodigen uit om lekker te luieren en het beoefenen van watersporten. Kroatië kent kilometers lange stranden, van zand tot kiezel en van intieme romantische tot drukke familiestranden. Wil je genieten van een relatief voordelige vakantie dan is Kroatië een hele goede keuze.